ycca nieuwsbrief juni 2015


Beste vrienden en belangstellenden,

De internationale Nul/ZERO-beweging — inspiratiebron van ycca — is weer springlevend. Het beste bewijs daarvan is wel herman de vries, die ons land vertegenwoordigt op de Biënnale in Venetië en over aandacht van de media niets te klagen heeft. Net als het succes van de tentoonstelling die vorig jaar in Guggenheim New York en onlangs in Martin-Gropius-Bau Berlijn te zien was en vanaf 4 juli naar het Stedelijk Amsterdam komt, onder de titel ZERO: LET US EXPLORE THE STARS.

In deze nieuwsbrief uiteraard aandacht voor de tentoonstelling 'nulnu', die wij samen met Nieuw Dakota, platform voor hedendaagse kunst aan het Amsterdamse Y organiseren van 11 oktober t/m 8 november 2015.
Zondag 11 oktober 2015 om 16.00
uur opent Margriet Schavemaker, Hoofd Collecties en Onderzoek Stedelijk Museum Amsterdam 'nulnu'.
Noteer die datum alvast in uw agenda!

'nulnu' toont het werk van de jonge kunstenaars Annesas Appel en Lu Xinjian, naast een aantal werken van de Nulkunstenaars Henk Peeters en herman de vries. Als voorproefje kunnen wij exclusief in een beperkte oplage te koop aanbieden de zeefdruk 'Amsterdam Dam' van Lu Xinjian en piezoprints 'View on the World Map' van Annesas Appel.

Tenslotte aandacht voor de zeer genereuze schenking van twee beelden van Eja Siepman van den Berg aan ycca door Hans en Marijke van Oosterom-Kleijn. Wij zijn hen hiervoor buitengewoon dankbaar.

Wij hopen u in oktober te mogen ontmoeten tijdens de opening van nulnu, en bij het symposium dat wij in dat kader in oktober organiseren.

Wilt u het werk van ycca steunen,
wordt dan ycca-vriend en ga naar onze webpagina 'Steun ycca'.

Met vriendelijke groet,

Koos Hoogland,
Petri Leijdekkers,
Martien Yland

bestuur yssel centre for contemporary art
juni 2015   

Margriet Schavemaker opent ycca-tentoonstelling nulnu

Op zondag 11 oktober 2015 om 16.00 uur opent Margriet Schavemaker, Hoofd Collecties en Onderzoek Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling 'nulnu'.
De tentoonstelling is georganiseerd door de stichting ycca (yssel centre for contemporay art) i.s.m. Nieuw Dakota, platform voor hedendaagse kunst aan het Amsterdamse Y de en duurt van 11 oktober t/m 8 november 2015.
'nulnu' laat jonge onderzoekende kunst zien waarin, net als bij de kunstenaars van de internationale Nul/ZERO-beweging — de inspiratiebron van ycca —, een radicale benadering van kunst en werkelijkheid voorop staat.

De tentoonstelling toont een zorgvuldige keuze uit het werk van de Nederlandse Annesas Appel en de Chinees Lu Xinjian. Op het eerste gezicht lijkt hun werk abstract, maar dan blijkt dat de beeldtaal heel dicht bij de kern van ons besef komt. Zij hebben gemeen dat ze trachten de wereld vorm te geven in visuele systemen. Appel doet dat door getekende vormanalyses van landkaarten, Lu door iconisering van plattegronden. Appel neemt landsgrenzen en meren, terwijl Lu zich concentreert op de groeisporen van de stad.

De tentoonstelling laat ook een aantal werken zien van de Nulkunstenaars Henk Peeters en herman de vries. ‘nulnu‘ is zo een commentaar op de tentoonstelling ZERO: LET US EXPLORE THE STARS die van 4 juli t/m 8 november 2015 in het Amsterdamse Stedelijk Museum plaatsvindt.

Download hier persbericht van 10 juni 2015

lees verder
exclusief te koop bij ycca:
zeefdruk 'Amsterdam Dam' van Lu Xinjian &
piezoprint 'View on the World Map' van Annesas Appel

(NB: de afbeeldingen zijn slechts een kleine uitsnede van de kunstwerken)

lees verder

Ga naar webwinkel ycca.Hans en Marijke van Oosterom-Kleijn schenken ycca twee beelden van Eja Siepman van den Berg

Onlangs schonken Hans en Marijke van Oosterom-Kleijn ycca twee beelden van de hand van Eja Siepman van den Berg: een staand figuur in de klassieke contrapposto en een grote uitvoering van haar mooiste beeld de ‘Zigzag’, een volmaakt beeld van tijdloze abstractie.

lees verder

naar boven


  • stichting yssel centre for contemporary art –  opgericht in november 2011 – stelt zich ten doel de positie en ontwikkeling van onderzoekende, vooruitstrevende beeldende kunst in ons land te versterken door onder meer  meer onderzoek, voorlichting, archiefvorming, collectievorming, advies, educatieve projecten, voorstellingen en exposities.
  • ycca richt zich op hedendaagse kunstvormen die zich onderscheiden door de toepassing van ongebruikelijke materialen en media, van techniek, licht, geluid en beweging en door de combinatie van beeldende kunst met wetenschap, literatuur, performance, mode, dans. Gedurfde kunst met een internationaal karakter en maatschappelijke betrokkenheid.
  • ycca laat zich in het bijzonder inspireren door het werk van de Nul/ZERO-beweging.

 

info@yccart.eu  |  www.yccart.eu  |   +31 (0)570 610 104
Stichting ycca  |   Postbus 167  |  7400 AD Deventer
NL42RABO0396334121  |   KvK 53954017  |   btw NL8510.88.004.B01