UITNODIGING


Beste vrienden en belangstellenden,

Graag nodigen wij u uit voor de tentoonstelling 'nulnu', die wij samen met Nieuw Dakota, platform voor hedendaagse kunst aan het Amsterdamse IJ organiseren van 11 oktober t/m 8 november 2015. Curator van de tentoonstelling is Anneke Oele.
Zondag 11 oktober 2015 om 16.00
uur opent Margriet Schavemaker, Hoofd Collecties en Onderzoek Stedelijk Museum Amsterdam 'nulnu'.
U bent dan van harte welkom!

De tentoonstelling is georganiseerd door de stichting ycca (yssel centre for contemporay art) i.s.m. Nieuw Dakota, platform voor hedendaagse kunst aan het Amsterdamse IJ en duurt van 11 oktober t/m 8 november 2015. 'nulnu' laat jonge onderzoekende kunst zien waarin, net als bij de kunstenaars van de internationale Nul/ZERO-beweging — de inspiratiebron van ycca —, een radicale benadering van kunst en werkelijkheid voorop staat.

De tentoonstelling toont een zorgvuldige keuze uit het werk van de Nederlandse Annesas Appel en de Chinees Lu Xinjian. Op het eerste gezicht lijkt hun werk abstract, maar dan blijkt dat de beeldtaal heel dicht bij de kern van ons bewustzijn komt. Zij hebben gemeen dat ze trachten de wereld vorm te geven in visuele systemen. Appel doet dat door getekende vormanalyses van landkaarten, Lu door iconisering van plattegronden. Appel neemt landsgrenzen en meren, terwijl Lu zich concentreert op de groeisporen van de stad.

De tentoonstelling laat ook een aantal werken zien van de Nulkunstenaars Henk Peeters en herman de vries. ‘nulnu‘ is zo een commentaar op de tentoonstelling ZERO: LET US EXPLORE THE STARS die van 4 juli t/m 8 november 2015 in het Amsterdamse Stedelijk Museum plaatsvindt.

Op zondag 8 november, de laatste dag van de tentoonstelling, organiseren wij in Nieuw Dakota een symposium 'Nulnu, de permanente betekenis van Nul en ZERO'. Sprekers zijn Fred Wagemans, Colin Huizing (o.v.), Wjm Kok en Petri Leijdekkers. Het symposium begint om 16 uur, de toegangsprijs is 15 euro.

Zowel expositie als catalogus werden financieel mogelijk gemaakt door een ruime ondersteuning van het juridisch en fiscaal advieskantoor Loyens & Loeff in Amsterdam en een subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland. We zijn hen daarvoor zeer erkentelijk.

Wij hopen u op 11 oktober te mogen ontmoeten tijdens de opening van nulnu, en bij het symposium op 8 november.

Met vriendelijke groet,

Koos Hoogland,
Petri Leijdekkers,
Martien Yland

bestuur yssel centre for contemporary art
september 2015


Informatie

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op www.nulnu.eu.

Nieuw Dakota, Ruimte voor hedendaagse kunst
NDSM-werf, Amsterdam-Noord
Ms. van Riemsdijkweg 41b 1033RC Amsterdam

+31 20 3318311
info@nieuwdakota.com
www.nieuwdakota.nl

openingstijden tentoonstelling nulnu:
woensdag t/m vrijdag van 11 tot 18 uur
zaterdag en zondag van 12 tot 18 uur
(NB dat wijkt af van de reguliere openingstijden van Nieuw Dakota, dat normaliter woensdag gesloten is)


Catalogus

Op 11 oktober verschijnt de catalogus van de tentoonstelling. In 'Nulnu, de permanente betekenis van Nul en ZERO' beschrijft Petri Leijdekkers de achtergronden en het doel van de tentoonstelling.
De catalogus bevat verder artikelen over de vier deelnemende kunstenaars van de hand van Anneke Oele, Vibeke Mascini, Fred Wagemans en Petri Leijdekkers, alsmede afbeeldingen van alle tentoongestelde werken.
De vormgeving is van de hand van Martien Yland en het drukwerk is verzorgd door Pantheon Drukkers in Velsen-Noord.


104 pagina's, full color, genaaid gebonden. 
Tweetalig, Nederlands en Engels. 
Prijs € 12,50 (exclusief verzendkosten)
ISBN 978-90-824292-0-6


 

 

 

 

 


stichting yssel centre for contemporary art –  opgericht in november 2011 – stelt zich ten doel de positie en ontwikkeling van onderzoekende, vooruitstrevende beeldende kunst in ons land te versterken door onder meer  meer onderzoek, voorlichting, archiefvorming, collectievorming, advies, educatieve projecten, voorstellingen en exposities.

ycca richt zich op hedendaagse kunstvormen die zich onderscheiden door de toepassing van ongebruikelijke materialen en media, van techniek, licht, geluid en beweging en door de combinatie van beeldende kunst met wetenschap, literatuur, performance, mode, dans. Gedurfde kunst met een internationaal karakter en maatschappelijke betrokkenheid.

ycca laat zich in het bijzonder inspireren door het werk van de Nul/ZERO-beweging.


info@yccart.eu  |  www.yccart.eu  |   +31 (0)570 610 104
Stichting ycca  |   Postbus 167  |  7400 AD Deventer
NL42RABO0396334121  |   KvK 53954017  |   btw NL8510.88.004.B01