U kunt hier een PDF van deze pagina bekijken of downloaden.Henk Peeters, 'Akwarel', 1964.


Henk Peeters in gesprek met ycca-bestuurslid Petri Leijdekkers, 10 augustus 2012.

Groepsfoto Nul-groep bij de tentoonstelling 'Avantgarde '61' in Trier. 
V.l.n.r.: Jan Henderikse, Jan Schoonhoven, Armando en Henk Peeters. Foto Hermann Bartels.

'Wij wilden proberen de werkelijkheid zo ruim mogelijk op te vatten. In die zin voelden we ons een beetje wetenschappers. Dat zeiden we ook iedere keer tegen elkaar: "Wij horen meer bij de cleane wetenschappers dan bij die jongens die bier zitten te hijsen op De Kring'". 
(Henk Peeters)


Jan Schoonhoven, reliëf.
Jan Henderikse, kurkenreliëf, 1960.


Otto Piene, 'Lichtballet', Howard Wise Gallery New York, 1965.

Zero is de zône van stilte en van pure mogelijkheden voor een nieuw begin, zoals bij het aftellen wanneer een raket afgeschoten wordt. Zero is de onmeetbare zône, waar de oude toestand in een nieuwe overgaat.
(Otto Piene)

Günther Uecker, 'Egel', 1964.

Piero Manzoni, 'Achrome', porseleinaarde en brood op linnen (fragment), 1962.

Lucio Fontana, 'Concetto spaziale' (uitsnede), waterverf op linnen, 1961.
'Gutai art does not transform matter.
Gutai art brings matter to life.'
(Jiro Yoshihara,
Gutai Manifesto, 1956)


Yoyi Kusama poserend in haar installatie, Gertrude Stein Gallery, New York, 1963.


Yves Klein, 'Into the Bleu' (uitsnede), 1957.

'Einde van de Renaissance: voor het eerst in de kunstgeschiedenis levert de kunstenaar geen commentaar op de werkelijkheid.
Niet bemoraliseren.
Niet parodiëren. Niet ironiseren. Niet interpreteren.
Maar intensiveren. Intensivering door middel van isoleren of annexeren van fragmenten uit de Realiteit. Het combineren van fragmenten is een verouderde methode. Authenticiteit van het gedemonstreerde, van de informatie’

(Armando, 1963)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vooraankondiging uitnodiging
voor een bijzondere ontvangst
op een bijzondere plek

noteer in uw agenda:
zondag 21 oktober 2012 van 15 tot 19 uur, deventer.

informatie en aanmelding
door een e-mail te sturen naar info@yccart.eu.programma van nul naar nu


15.00 uur

Ontvangst ten huize van Mariet Voûte in een 18e-eeuws 'stadspaleis' aan de Brink 68 in de monumentale binnenstad van Deventer.
Korte introductie van het huis en zijn bewoners.

Tijs Visser, directeur van de ZERO foundation in Düsseldorf vertelt over de invloed van de Nul- en ZERO-beweging op de internationale beeldende kunst in de tweede helft van de 20ste eeuw en haar betekenis vandaag de dag.

Gesprek met Henk Peeters, beeldend kunstenaar en een van de oprichters van de Nul-groep.

Presentatie van ycca, yssel centre of contemporary art en gesprek over de rol die ycca kan spelen voor het behoud van het erfgoed van de Nul-beweging en het uitdragen van haar gedachtegoed.

Borrel en buffet.

19.00 uurvan nul naar nu

De initiatiefnemers van ycca, yssel centre of contemporary art nodigen u uit voor deze bijzondere bijeenkomst op een bijzondere plek.

Het zal deze middag gaan over de Nederlandse Nul-groep en de internationale ZERO-beweging, waar zij deel van uitmaakte, de avantgardistische kunstbeweging uit de periode eind jaren 50 – midden jaren 60 van de vorige eeuw.
Nul/ZERO heeft de ontwikkelingen in de beeldende kunst sterk en blijvend beïnvloed, tot aan vandaag de dag. Door toepassing van nieuwe materialen en simpele gebruiksvoorwerpen, met monochrome en seriële werken, kinetische en lichtkunst stond Nul/ZERO aan de wieg van een nieuw tijdperk van onder meer conceptuele kunst, minimal art, installaties, land art, Fluxus, Nieuw Realisme en video- en digitale kunst. Gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse kunstenaars als Jan Dibbets, Ger van Elk, Nam Yune Paik, Peter Struycken, Sol LeWitt, Donald Judd en Wim T. Schippers zijn schatplichtig aan de Nul/ZERO-beweging.

Anno 2012 valt op hoe modern de benadering van Nul/ZERO nog steeds oogt, klinkt en voelt. Het internationale karakter, de politieke betrokkenheid, de toepassing van ongebruikelijke materialen, de aandacht voor techniek, licht, geluid en beweging, de combinatie van beeldende kunst met wetenschap, literatuur, performance, mode, dans.
Allemaal elementen die we terugvinden in hedendaagse onderzoekende, vooruitstrevende kunstvormen, die zich grotendeels onttrekken aan de koopkrachtige kunstmarkt.
Alleen al daarom hebben juist deze kunstvormen het buitengewoon moeilijk in het huidige culturele en economische klimaat in ons land. Waar ze toch al relatief weinig serieuze aandacht krijgen van overheden, pers en publiek. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland.

Een gelukkige uitzondering hierop vormt de 'Witteveen+Bos-prijs voor Kunst + Techniek', die dit jaar voor de elfde keer wordt uitgereikt. Initiatiefnemer daarvan is het internationaal opererende ingenieursbureau Witteveen+Bos, dat in Deventer haar hoofdvestiging heeft. Wij onderzoeken nog de mogelijkheid om voorafgaand aan de ontvangst 'Van Nul naar Nu' een bezoek te brengen aan het kunstwerk in aanbouw, in de Deventer Bergkerk, door de winnaar 2012, de Belgische kunstenaar Angelo Vermeulen.

ycca, yssel centre of contemporary art – opgericht in november 2011– stelt zich ten doel de positie en ontwikkeling van onderzoekende, vooruitstrevende kunstvormen in ons land te versterken door onder meer onderzoek, voorlichting, archiefvorming, collectievorming, advies, educatieve projecten, discussie, voorstellingen en exposities.
Om het heden goed te begrijpen is het nodig te beginnen bij het begin, bij de bron. Niet om het verleden te koesteren, maar om lering te trekken, inspiratie op te doen die bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe beeldende kunstvormen vandaag. De presentatie Van Nul naar Nu is ons eerste bescheiden visitekaartje.

Koos Hoogland
Petri Leijdekkers
Martien Yland

Meer informatie over ycca, yssel centre of contemporary art: www.yccart.eu.Tijs Visser
is de eerste directeur van de in 2008 opgerichte ZERO foundation in Düsseldorf. Hij studeerde architectuur in Delft en richtte in 1986 samen met onder anderen Jan Fabre in Antwerpen het experimentele theatergezelschap Troubleyn op. Van 2008 tot 2011 was hij hoofd tentoonstellingen van het Museum Kunst Palast in Düsseldorf.  Hij heeft een zeer ruime ervaring als organisator van internationale tentoonstellingen en performances met gerenommeerde kunstenaars.
Meer informatie over Tijs Visser via www.artshub.com.au en over de ZERO foundation via www.zerofoundation.de.

Henk Peeters, inmiddels 86 jaar oud, vormde met Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse de Nul-groep. Henk was bij uitstek de organisator en woordvoerder. Door zijn intensieve internationale contacten met kunstenaars als Piene, Mack, Manzoni, Kusama, Fontana, Tinguely en Klein verbond hij de Nul-groep aan de internationale ZERO-beweging. Peeters vroeg aandacht voor de achterstand van de beeldende kunst op de wetenschap en wees op de noodzaak gebruik te maken van moderne middelen en materialen. Peeters woont met zijn vrouw, de fotografe Truus Nienhuis op 'Het Leusveld' in Hall, nabij Zutphen. Meer informatie over Henk Peeters: www.henkpeeters.nl.

Mariet Voûte koestert een grote liefde voor hedendaagse beeldende kunst en vormgeving, juist ook in de klassieke omgeving, waar zij woont, het 18e-eeuwse patriciërshuis in de monumentale Deventer binnenstad. Zo werden mede door haar toedoen door Friso Kramer banken ontworpen, speciaal voor de Deventer Brink en hangen in de Deventer binnenstad lichtarmaturen van de gerenommeerde ontwerper Aldo van den Nieuwelaar. Mariet Voûte heeft in haar atelier vele jaren haar liefhebberij bedreven, het bewerken van oude ijzeren meubels en kasten. Mariet: 'Het wonen in dit huis geeft mij de mogelijkheid om creativiteit te ontplooien, dingen te ondernemen die niet alleen voor mij persoonlijk van belang zijn, maar ook voor de gemeenschap.'informatie en aanmelding

Informatie en aanmelding door een e-mail te sturen naar info@yccart.eu.
Er kunnen maximaal circa 40 genodigden deelnemen.

De toegangsprijs zal naar verwachting tussen de 25 en 35 euro per persoon bedragen, inclusief koffie/thee en taart + borrel en buffet.

Na uw aanmelding ontvangt u – afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen – een definitieve uitnodiging en het verzoek de kosten over te maken op de rekening van ycca.

Het is circa 10 minuten wandelen van het NS-station Deventer naar Brink 68. Op 5 minuten afstand is een parkeergarage.     

Locatie ontvangst 'Van Nul naar Nu', huis van Mariet Voûte,
Brink 68, Deventer.
               Interessante links, als u meer wilt weten:

ZERO Foundation Düsseldorf : www.zerofoundation.de
Tijs Visser: www.artshub.com.au
henk peeters, beeldend kunstenaar: www.henkpeeters.nl
ycca, yssel centre of contemporary art: www.yccart.eu
Prijs kunst en techniek 2012: www.witteveenbos.nlDe 'nul' in het beeldmerk is ontleend aan een Enso-teken, geschilderd door Tokuo Ryoko, eind 17e eeuw. Uit de collectie van Felix Hess. Het nulteken speelt een belangrijke rol in Zentekeningen. Het betekent onder meer nu, actualiteit, openheid, leegte.stichting ycca   |  info@yccart.eu  |  www.yccart.eu  |  +31 (0)570 610 104 
Kazernestraat 34, 7411 CJ Deventer  |  Postbus 167, 7400 AD Deventer  
KvK 53954017  |  btw NL8510.88.004.B01  |  Rabobank 3963.34.121
©2011 stichting ycca  |  webdesign MWFY beeld&taal   

naar boven